CUX12 stuurhut

Het slopen van de oude stuurhut met behoud van het frame.

De stuurhut van de CUX12 was alleen op het eerste gezicht nog te redden. Toen we de stuurhut wilden gaan opknappen bleek al snel dat er zo verschrikkelijk veel mis mee was dat we besloten het hele ding te slopen en opnieuw op te bouwen. Het oude frame hebben we wel ‘gered’, dit vanwege de vorm van de stuurhut die we graag wilden behouden.
Na het slopen en afvoeren van de stuurhut bleek de vloer ook niet meer te redden, dus die ging er ook uit. Achteraf zijn we daar blij om, want de spanten van de vloer waren – we denken in de jaren ’80 – doorgezaagd en weer aan elkaar ‘geplakt’ om een nieuwe motor te plaatsen. Sommige spanten waren gebroken en totaal verrot.
Het oude frame hebben we hersteld en we bouwden de stuurhut opnieuw op van hardhout en zetten er een aantal nieuwe ramen in.

De Stuurhut
In dit fotoalbum kun je de sloop en wederopbouw van de CUX12 stuurhut stap voor stap bekijken.Dit album is niet statisch, telkens wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn voegen we foto's toe.
Search
Ontmanteling van de Stuurhut

'Ontmanteling', want echt slopen was het niet. De stuurhut was in slechte staat, maar het frame wilden we bewaren. Dus moet alles stukje bij beetje worden 'ontmanteld'.

Opbouw Stuurhut: Spanten en Vloer

Omdat de vloer en spanten van de vloer ook slecht bleken hebben we die vervangen. Er liggen nu nieuwe hardhouten spanten in en een nieuwe hardhouten vloer.

Opbouw Stuurhut: Frame, Wanden en Ramen

Na het vernieuwen van de vloerspanten en vloer (inclusief een verhoging van de stahoogte met 10 cm) en het plaatsen van nieuwe dakspanten hebben we het oude frame weer teruggeplaatst. De buitenwanden zijn van meranti planken (messing - groef). De oude voorramen zijn opgeknapt en teruggeplaatst en er zijn 3 nieuwe Gebo ramen (getint, dubbelglas en zeewaardig) geplaatst.
Er ligt nu een 'voorlopig dak op, het nieuwe dak is een project en zal eind mei worden geplaatst.

Opbouw Stuurhut, het dak

Het dak van de stuurhut was een lastige (en kostbare) klus. 18 mm Okume platen met sponningen die in de vorm van de spanten zijn gebogen. Daarna epoxy en meerdere lagen glasvezel. Dit alles afgewerkt met een 2 componenten lak.

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt