het kan altijd erger

Onder de waterlijn staat de CUX12 in een nieuwe laag antifouling primer.

‘Het kan altijd erger’. Het is een gezegde dat regelmatig door mijn hoofd gaat wanneer ik mijzelf probeer gerust te stellen. Wanneer je zoals wij een houten schip van 50 jaar oud kaal gaat krabben kom je namelijk plekken tegen waar je van schrikt. Plekken die je niet door de verflagen heen kon zien. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat je het wel kon vermoeden.

De huid van de CUX12 heeft een paar rottige plekken. Het vervelende is dat deze plekken niet heel breed zijn (ongeveer een meter), maar zich wel over een aantal gangen boven elkaar heeft verspreid. Er moeten dus een aantal gangen aan beide zijden worden vervangen. Lastig, want ik kan het niet zelf (daar heb je een vakman voor nodig) en vervelend omdat het vervangen van gangen kostbaar is.

‘Het kan altijd erger’, houd ik mijzelf maar weer eens voor. Gelukkig is dat ook echt zo. Afgelopen weken heb ik een aantal berichten gelezen en foto’s en video’s gezien die maken dat ik mij gelukkig prijs met de staat van de CUX12.

WR79 Spekulant

wr79 Een houten kotter uit 1899, zinkt in Wieringen nadat er een plank is ‘losgebarsten’. Het schip is rijp voor de sloop. Het zal je gebeuren….
Volgens mij kan een plank overigens niet ‘losbarsten’. De druk komt van het water en drukt de planken tegen de spanten. Een plank kan volgens mij alleen kapot wanneer deze of hard geraakt wordt, of simpelweg is doorgerot. Ik gok op het laatste.

Kotter in Franeker

franekerIn Franeker ligt een kotter op de kant waar je dwars doorheen kunt kijken. Je kunt zien dat iemand een poging heeft gedaan om het scheepje op te knappen, maar de moed heeft opgegeven. Het geeft een trieste aanblik.

‘Projectje’

facebookVia Facebook zag ik een foto van een schip dat ook in erbarmelijke staat verkeert. Dek rot en de wanden volledig bedekt met stalen en aluminium platen. ‘We gaan dit project maar niet doen’, was de strekking van het bericht. Ik geef de schrijver groot gelijk.

Gelukkig kan het altijd erger….

het kan altijd erger

Het is duidelijk te zien, deze gang is aan vervanging toe. De binnenkant leert dat ook minimaal 2 gangen daaronder slecht zijn.

Nee, niet gelukkig als in leedvermaak. Meer ter relativering. De huid van de CUX12 kent een paar probleemplekken, maar het overgrote deel is in goede conditie.
De komende drie weken ben ik vrij en kan ik mij volledig op de afronding van de hellingbeurt storten. Boven de waterlijn moet nog in de primer, de hele huid moet worden ‘opgekalefaterd’, de stootrand wordt nog vervangen, er moeten dus een paar gangen worden vernieuwd en het schip krijgt een nieuwe laag verf en antifouling.

Er moet nog veel gebeuren.
Maar het kan (veel) erger.

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt