CUX12 op werf

Stuurboordzijde, op een paar gangen onderin bijna kaal

De CUX12 ligt nu twee weken op de werf, en het schiet al weer aardig op. Toch zullen er nog wel een week of drie nodig zijn voordat zij weer te water kan. Er moet nog een hoop gebeuren.

Je schip op de kant en (nog) geen vakantie hebben. Het lijkt niet handig, maar eigenlijk is het prima bevallen. Het werk dat we tot nu toe gedaan hebben is namelijk niet langer dan een paar uurtjes vol te houden. Krabben, naden trekken en schuren met de fiberschijf zijn werkjes die nogal wat van de arm- en schouderspieren vragen.

Krabben

krabben CUX12

Klein krabbertje, grote boot

Het krabben van de dikke lagen antifouling onder de waterlijn zit er zo’n beetje op. Aan stuurboordkant zijn ook de naden grotendeels ontdaan van oude kit. De kit is nog altijd flexibel (en geeft nog altijd af)  en daardoor redelijk te verwijderen. Moet wel voor het schuren, want zelfs de fiberschijf heeft een hekel aan die bende. Het breeuwwerk is op de meeste plekken nog goed. Hier en daar moet het breeuw aangeslagen worden en op een paar plekken vernieuwd of bijgewerkt. Het valt ons eigenlijk reuze mee.

Schuren

Schuren CUX12

Gaan met die schijf…

Na het krabben zijn we het hele schip met een fiberschijf kaal aan het schuren. Een fiberschijf werkt een heel stuk sneller dan een krabbertje of schuurmachine, maar het vraagt wel concentratie en beheersing. Eikenhout is best hard, maar een fiberschijf met korrel 36 trekt ook in eiken met gemak de nodige sporen.
Aan de stuurboordkant is het schuren zo goed als klaar, we verwachten eind van de komende week ook de bakboordzijde gedaan te hebben.
Het is goed dat we besloten hebben alle verf weg te schuren. Op sommige plekken vallen tijdens het schuren hele stukken verf van de romp. Er zit dan of lucht of vocht achter. We zijn erg blij dat de gangen in goede conditie zijn. Er zijn hier en daar wel wat aandachtspuntjes en op de voorsteven (boven de waterlijn) een paar plekken waar we wellicht moeten ingrijpen, maar over het algemeen ziet het er prima uit voor een schip van 50 jaar oud.

Nog twee weken en dan hebben we allebei vakantie. Mooi vooruitzicht. Ik hoop dat het schip dan zo ver is dat we haar in de primer kunnen gaan zetten en schilderen.
Dan gaat het immers pas echt opknappen….

 

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt