Stuurhut CUX12

Voorzijde, voorzien van de originele ramen

De stuurhut staat weer. Dat wil zeggen; na de nieuwe vloer hebben we het het oude frame met meranti schroten bekleed en zijn we druk doende de ramen te monteren.
De CUX12 is weer op weg een schip te worden.

stuurhut CUX12Het zelf aan je schip bouwen geeft veel voldoening. Zeker wanneer je foto’s van een maand of 8 geleden vergelijkt met de nieuwe situatie. Op de bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld hoe de voorzijde er momenteel uitziet, op de foto rechts zie je hoe de voorzijde er een jaar geleden uitzag. De voorzijde was bekleed met vuren schroten, afgedekt met platen. Grote delen waren in erbarmelijke staat. Nu is de gehele voorzijde bekleed met meranti.

stuurhut CUX12

De achterkant van de oude stuurhut

De buitenzijde van de stuurhut was verder bekleed met plaatwerk, vaak volledig doorgerot. De ramen waren van plastic waar je niet meer doorheen kon kijken. Nu zijn de wanden van meranti en hebben we 4 grote Gebo scheepsramen (getint, dubbel glas) geplaatst.  Achter in de stuurhut zat vroeger een toilet, op bovenstaande foto zie je nog de toegangsdeur. De twee kleine deurtjes geven toegang tot de machinekamer, deze deurtjes zijn gerenoveerd en teruggeplaatst. De deur is verwijderd, in plaats daarvan zit nu een groot raam.

stuurhut CUX12

Doorkijkje naar de nieuwe achterzijde van de stuurhut, de gerenoveerde deurtjes zijn net zichtbaar.

stuurhut CUX12

Nieuwe buitenwand bakboordzijde

Het frame moest op een paar plaatsen worden aangepast. Dit omdat de nieuwe ramen veel groter zijn dan de oude, plastic raampjes. Op bovenstaande foto zie je nog de oude framedelen achter de raamopening lopen aan stuurboordzijde. Op de foto rechts zie je hoe het frame is aangepast aan bakboordzijde om vrij zicht door het raam te creëren.

stuurhut CUX12

Het tijdelijke dak op de CUX12

Er moet nog een nieuw dak op de CUX12. Om te voorkomen dat de nieuwe vloer nat wordt hebben we een ‘tijdelijk’ dak geplaatst van plaatwerk.
Wat nu nog moet is het definitief vastzetten van een aantal ramen, het terugplaatsen van de gerenoveerde deuren en het afwerken van een aantal zaken aan de buitenkant. Dan gaat het nieuwe dak er op.

Vervolgens kunnen de de binnenkant gaan betimmeren.
Daar kijken we echt naar uit. Want als de binnenkant betimmerd is en de apparatuur weer aangesloten kunnen we weer varen!

En het is uiteraard ook heel fijn om weer een schip met stuurhut te zien, in plaats van een enorme sloep.

stuurhut CUX12

De CUX12 wordt weer een schip!

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt