financieel plan

De CUX12 in bedrijf als garnalenkotter

Een financieel plan, dat hoort ook bij een project als de CUX12 (bij ieder project trouwens, maar dat terzijde). Laatst stond in met iemand te praten en die verzuchtte:”Zo’n schip opknappen is misschien nog wel duurder dan een nieuwe laten bouwen”.  Dat geloof ik niet, als je het meeste werk maar zelf doet. Heb je voor alles betaalde hulp nodig, dan wordt het inderdaad al snel onbetaalbaar. Ik houd de uren die we er in steken niet bij, en dat is maar goed ook denk ik.

Ons projectplan is gefaseerd over vijf jaar. Voor ieder jaar ligt er een ook een inschatting van de kosten. Er zijn een paar grote klussen die we niet zelf gaan doen, zoals het bouwen van de dekverhoging. Dat heeft te maken met het vakmanschap dat er voor nodig is. Een schip heeft een verband en stijfheid. Wanneer je een groot gat in het dek maakt dan zul je maatregelen moeten nemen om het verband en de stijfheid te behouden. Volgens een kenner die ik sprak zijn veel houten schepen vernield door het niet vakkundig plaatsen van bijvoorbeeld een dekverhoging. Het meeste werk doen we echter zelf. We moeten daarbij ‘leren terwijl we werken’, en dus zullen we veel meer tijd kwijt zijn dan wanneer we de klus aan een vakman uitbesteden. Dat is niet alleen beter – voor de tijd die wij er in steken ontvangen we geen facturen – het is ook veel leuker en leerzamer. Om maar te zwijgen van de trots die het oplevert.

Tegen het einde van het project CUX12, in 2020, zullen we volgens het plan een kleine 75 tot 85.000 euro geïnvesteerd hebben. Dat is voor ons een een hele hoop geld. Tot nu toe vallen de investeringen wel mee. De eerste grote investering, de dekverhoging, komt in 2017. Het schip gaat dan ook op de kant en voor we akkoord geven voor de opdracht zullen we het schip door een vakman laten beoordelen. Anders gezegd: wanneer volgend jaar blijkt dat de basis van het schip niet goed genoeg is dan kunnen we het project altijd stoppen. We zijn dan een illusie armer, we hebben er veel tijd in geïnvesteerd, maar financieel is de schade dan nog te overzien.

 

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt