Elektra CUX12

De vangst van vandaag..

Vandaag op de kotter aan de gang met de elektra. Geen weer om op het dek te werken, wel een vrije dag. Gelukkig is er op een schip ‘altijd wat te doen’. Ik had het zelf al geconstateerd, en ook van anderen gehoord: vissers en elektra is een bijzondere combinatie. Volgens mij is het op de CUX12 de afgelopen 50 jaar ongeveer als volgt gegaan. Hmm, dat echolood moet nodig vervangen! Dus, wordt er een nieuwe gekocht. De oude wordt losgeschroefd, de elektra losgeknipt en het nieuwe apparaat wordt opgehangen en de bekabeling wordt opnieuw gelegd. Oude bekabeling? Die blijft gewoon hangen. De CUX12 herbergt volgens mij kilometers bedrading die nergens op aangesloten zit; behalve dan op de accu’s. Het gevolg is dat het schip altijd aan de laadstroom moet. Doen we dat niet dan zijn de zes (!) grote accu’s binnen no time leeg.

Elektra op de CUX12

Landstroom aansluiting

Een andere reden om vandaag met de elektra bezig te willen is de aansluiting op landstroom. Tot vandaag gebruikte ik een kort snoertje, dan een haspel die onder de deur van de machinekamer naar beneden liep en waaraan dan weer een andere haspel was aangesloten om voldoende stroompunten te krijgen. Dat wilde ik anders. Een landstroomaansluiting aan de stuurhut, één kabel naar de wal en boven- en benedendeks een paar wandcontactdozen.

Met de elektra is het niet anders dan met alle apparatuur, pijp- en leidingwerk die uit de machinekamer is verwijderd. Voor je iets weghaalt, losschroeft of doorknipt wil je uiteraard wel eerst zeker weten dat er niets meer op aangesloten zit. En ik kan je zeggen dat dit een aardige puzzel is. Er loopt heel veel bekabeling, er zijn een groot aantal ‘knooppunten’ dus eerst moet helder zijn waar een kabel begint en waar deze uiteindelijk weer eindigt. Dit geldt dan ook weer voor alle aftakkingen onderweg. Vervelend vond ik het overigens niet. Het ruimt namelijk enorm op èn ik ben weer wat wijzer. Van een aantal apparaten weet ik nu waar de kabel begint, waarlangs de kabel loopt en waar de kabel dus eindigt.

Ook van de elektra zijn namelijk geen tekeningen.

 

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt