Veiligheid op Zee

Vol goede moed op weg naar de Noordzee

Veiligheid op Zee

Aan boord van de TX37

De cursus Veiligheid op Zee bestond uit twee delen. Het eerste deel was een theorie dag, de tweede dag was een praktijk dag. Varen met de TX37 vanuit de Veerhaven Rotterdam de Noordzee op. De TX 37 is een tweemaster stalen kotter uit 1931 van 20 meter lang en ligt in de prachtige Veerhaven van Rotterdam, samen met nog een aantal prachtige klassieke schepen.

Om 8.45 opstappen betekende voor ons om 6.15 van huis vertrekken. De weersverwachtingen waren belabberd. Veel wind (da’s leuk), en buien met hagel, sneeuw en regen (da’s minder leuk!). Voor we wegreden moesten we de auto krabben, temperatuur een luttele 1 graad boven nul. Brrr..
Het beloofde op z’n minst een bijzonder dagje te worden.

Na het welkom aan boord meteen met de neus op de feiten. Paspoorten inleveren, crewlijst invullen en in groepjes opgesplitst de route uitstippelen, de weersverwachtingen, stromingen, getijden en marifoonfrequenties opzoeken en vastleggen. Uiteraard een rondje veiligheidsvoorzieningen en protocollen (reddingsvesten, man over boord, brand, schip verlaten, reddingsvlotten) en daarna gelukkig koffie en appeltaart.

Veiligheid op Zee

De SS Rotterdam

Om 10 uur vertrek. Op de motor de Maas af. Veel dreigende wolken, maar ook veel zon en slechts een sporadische, ‘kort-maar-hevig’ hagelbui. De Veerhaven ligt tegenover Hotel New York (wij hebben daar ooit nog twee espresso kopjes gepikt) en stroomafwaarts kom je langs de SS Rotterdam (over een kostbaar ‘projectje’ gesproken). Daarna is het de Nieuwe Maas af, langs Maassluis en vervolgens de imposante Maeslantkering (die volgens een aantal mensen aan boord niet dicht ging in 2012 en 2013 terwijl dit wel had gemoeten) en daarna richting open zee.

Veiligheid op Zee

De Maeslantkering

We konden uiteraard niet alleen maar op het dek mooi zitten zijn en van het uitzicht genieten. Er moest geoefend worden. De procedure bij een zinkend schip werd ingezet, de bemanning bleek er redelijk klaar voor te zijn al was de marifoon achtergebleven en met het zinkende schip ten onder gegaan. Maar goed; kleinigheidje hou je. Ondertussen was het tijd voor een lunch, ik snaaide drie broodjes krabsalade en twee kommen soep naar binnen. Buitenlucht maakt hongerig!

Het grootzeil en de fok werden gehesen, want we naderden open zee. Nu werd ook pas goed duidelijk waar we aan begonnen waren. De Maas stroomt richting zee, de wind stond richting de maas. Het gevolg waren tegen elkaar botsende krachten. Witte schuimkoppen op de golven en ‘hotsenklotsen’ zoals ik dat ken van de Hoornse Hop. Maar dan erger. Nog voor we de pier voorbij waren begon de krab uit mijn broodjes krabsalade heimwee naar de zee te krijgen. De cursusleiding vond het een mooi moment om binnen de positie op de kaart te gaan bepalen, maar deze jongen bedankte vriendelijk. Nu naar binnen gaan betekent afscheid nemen van de boordjes en de krab. Maar dan via de weg waarlangs zij mijn lichaam binnengekomen zijn. Liever niet..
Om een idee van de omstandigheden te krijgen een filmpje:

Eenmaal terug op de Maas werd alles weer rustig. Nu gingen we bijna voor de wind en we deden nog een paar oefeningen zoals ‘man over boord’ en wat te doen met een bemanningslid met een gebroken been. Ondertussen werd het ‘captains diner’ bereid: Bonenschotel. Wonderlijk hoe snel het kan gaan. Het ene moment wil alles wat je binnen hebt naar buiten, een uur later zit ik gulzig een paar borden bonen met spek en salami naar binnen te werken. Nabij de Veerhaven zeilen strijken, het schip kuisen en klaarmaken om aan te meren. Ondertussen was het al weer een uur of half acht, wij sloegen het bier dus over en stapten in de auto naar huis.

Al met al een mooie dag. Veel nieuwe dingen geleerd, weel inspiratie opgedaan en de nodige zaken gezien en gehoord om verder over na te denken! Dank aan Frans Veelenturf voor deze mooie dag op de TX37, Dank aan Menno Slegtenhorst en de Stichting Kotterzeilen voor de organisatie!

 

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt