stuurinrichting

Afgedopte stuurinrichting

Om de stuurinrichting te repareren kocht ik vandaag twee dopjes (€ 9,50). Doppen geplaatst, een liter olie bijgevuld en even beneden kijken of alles lekvrij is. Nou, nee dus. De liter olie lag op de vloer in de machinekamer. Er bleek nog een derde leiding te zijn. Kwam uit waar de voormalige stuurautomaat heeft gezeten. Oh, oh… Even was ik bang dat het hele systeem direct van het reservoir door deze leiding gevoed werd, maar dat bleek mee te vallen. Achter het stuurwiel wordt de leiding gesplitst, een direct op het stuurwiel, en een naar de automaat. Ook deze leiding afgedopt en opnieuw olie bijvullen (dit keer een halve liter, je weet maar nooit). Alles droog. Mooi. Ter controle de twee doppen op de hoofdleidingen losgedraaid, en yes! Olie!

Ik had uit de reacties op mijn blogs en Facebook begrepen dat ik de zaak nu goed moest ontluchten. Op het roer echter geen ontluchtingsnippel te vinden, dus eerst meer eens een beetje aan het stuurwiel draaien. Na een paar flinke slagen begon uit het oliereservoir het geluid te ontsnappen van een hongerige maag. Gerommel, geboer en een zakkend oliepeil. Dat gaat goed! Nog maar eens bijvullen, controleren op lekken en nadat het stuurwiel weer wat weerstand begon te krijgen kijken of het roer nu ook reageerde. Ik hoef je niet te vertellen dat ik wel een klein vreugdedansje kon maken toen ik zag dat het roer zich weer liet bewegen door aan het stuurwiel te draaien.

Omdat ik de eerste liter olie heb weg laten lopen moet er nog wel wat bijgevuld worden en zal er nog wat ontlucht moeten worden, maar ik ga er van uit dat het weer in orde komt. Al met al een uurtje werk en een tientje kosten, plus een paar liter olie.

Met de schrik vrijgekomen noem ik dat.

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt