Machinekamer CUX12

Er ontstaat ruimte!

Afgelopen maandag ben ik begonnen met het verwijderen van overbodige apparatuur uit de machinekamer van de CUX12. Het doel was tweeledig: a) alles wat (zonder doel) meedraait gebruikt energie en kan warm- of vastlopen en b) door overbodige apparatuur te verwijderen winnen we een hoop ruimte. Vandaag dag 4. Er ontstaat ruimte. De meeste apparaten zijn er nu uit. De foto boven laat zien hoe het nu is, afgelopen maandag zag het er nog uit zoals op onderstaande foto:

randapparatuur

Volle bak!

pompenEr zijn nog een aantal apparaten die nog verwijderd moeten: de dekwaspomp, een grote hydraulische pomp en een deel van de koelinstallatie van het visruim. Dat deze apparaten er nog zitten heeft redenen. De grote hydraulische pomp (rode pijl) is zo groot dat deze alleen verwijderd kan worden wanneer het schot tussen machinekamer en visruim verwijderd is. Het onderdeel van de koelinstallatie (groene pijl) zit aangesloten op een dikke buis die onder water verdwijnt. Pas wanneer ik weet waar deze pijp op uitkomt (ik heb ook geen idee wat voor apparaat het is) ga ik kijken hoe ik hem veilig kan verwijderen. Hetzelfde geldt voor de dekwaspomp. Ik meen al gezien te hebben dat er tussen de pomp en de romp een afsluitkraan zit, maar ik weet het liever zeker voor ik hem weghaal.
Waar welke pijp en slang precies allemaal heen gaat kan ik ook pas zien wanneer ik het laatste vuile water uit de machinekamer heb gepompt. Mooi klusje voor een zonnige zondag.

Ook een meevallertje vandaag. De dynamo blijkt prima in orde te zijn en heeft een beperkte onderhoudsbeurt nodig. De poelie wordt gestraald, het huis wordt weer vetvrij gemaakt en de koolborstels vervangen. Hebben we weer een betrouwbare dynamo voor een tientje of vier. Dinsdag is de dynamo klaar en zal ik de oude DAF weer eens een slinger geven. Als het goed is hoor ik dan alleen een ronkende diesel en is het gepiep van protesterende v-snaren verleden tijd.

O ja. Ik schreef van de week al over het eindeloze aantal keren dat ik mijn hoofd heb gestoten tegen een buis die dwars door de machinekamer loopt. Ik dacht dat het een overlooppijp tussen twee dieseltanks was. Vandaag blijkt het niets meer te zijn dan een dwarsverbinding waar een deel van alle overbodige apparatuur aan vast zit. Het is ook zo waar wat de Engelsen zeggen: Assumption is the mother of all screw-ups!

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt