Jachthaven Nauerna

Jachthaven Nauerna

In de jaren ’90 was ik eigenaar van een stalen kajuit zeiljacht(je). De boot lag in Nauerna, in die tijd nog een soort van verzamelhaven van vrijbuiters, buitenstaanders, drinkbroeders en alternatievelingen. Alles kon, alles mocht zolang je maar je liggeld op tijd betaalde.  Er lagen schepen van een paar ton in geld, en er lagen schepen die alleen maar een paar ton in gewicht hadden. In Nauerna werd gesleuteld, geslepen, gelast, gesloopt en gebouwd. Niemand die zich ook maar ergens aan leek te storen. Mooie tijden. Vorig jaar ben ik er nog eens geweest om naar een schip te kijken. Het is nu een mooie, moderne haven. Andere mensen, andere sfeer. Nieuwe tijden.

Dat die oude tijd echt helemaal voorbij is zijn wij nu wel achter. Sinds we in augustus 2015 de CUX12 kochten is er gedoe geweest over een ligplaats. Niet dat er geen ligplaatsen zijn, maar een (betaalbare) ligplaats voor een schip waar je nog het nodige aan moet doen; dat wordt een stuk lastiger. Gemeenten stellen hoge eisen (schip moet ‘representatief’ zijn, er mag geen ‘groot onderhoud’ worden gepleegd), voor veel jachthavens gelden gelijksoortige eisen. Ergens in een kanaal of vaart aanmeren levert je al snel een paar stickers op van een ijverige ambtenaar: wegwezen! Betaalbare havens in de buurt van open water kennen wachtlijsten waar je ook niet vrolijk van wordt. Gisteren zag ik een wachtlijst van een haven waarbij de huidige nummer 1 ingeschreven staat sinds 1998. Dat is 18 jaar op een wachtlijst!

Sinds augustus 2015 hebben we al een aantal plekken versleten. Bolsward (alleen plek voor de zomer), stad Bolsward (toestemming die later weer werd ingetrokken), Jachthaven Bijko Harlingen (alleen plek voor de winter). Nu gaan we per april naar een andere jachthaven in Harlingen, Kosik, en daar kunnen we dan eindelijk blijven. Voor de helderheid: we zijn geen ‘slachtoffer’ van onwelwillende havens en/of mensen, we hadden er simpelweg niet op gerekend dat de tijden heel erg veranderd zijn.

Inmiddels hebben we natuurlijk wel een meer realistisch beeld van wat er wel en niet kan. We hebben nu ook helder welke stappen we op welk moment moeten nemen om uiteindelijk kans te maken op een vaste ligplaats in een door ons gewenste gemeente.

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt