Veiligheid op Zee

Daar zit je dan. Met een man/vrouw of 20 in het houten clubgebouw van een zeilschool in Amstelveen. Een bont gezelschap. Veel ervaring, minder ervaring en wij; geen ervaring (anders dan De Vuurdoop en de tocht naar Harlingen). Altijd grappig. Het thema is ‘veiligheid op zee’, dus alle doemscenario’s die je kunt bedenken passeren de revue. Ik zie de mondhoeken van M. zakken. In gedachten zing ik ’50 Ways to Leave Your Lover’, maar dan met eigen tekst:

Zeil dwars in de wind, kind.
Sla een gat in de kiel Chiel.
Vaar de boot op de dijk, Rijk.
Laat zinken dat schip.

De eerste koffie pauze. Monter vraag in aan de aanwezigen of er nog iemand een boot wil kopen, ik denk namelijk niet dat ik M. na alle potentiële rampspoed nog aan boord krijg.
Na de koffie wordt het beter. Menno Slegtenhorst (4000 jaar zeilervaring) spreekt en dan luister je graag. De boodschap van Menno is helder: GEBRUIK JE VERSTAND! Denk na, bereid je voor, weet wat je doet en sorteer voor op de problemen die je op je af ziet komen.  Menno heeft nog een hele duidelijke boodschap: een kotter zeil je altijd rechtop! M. gaat ook ineens weer rechtop zitten met een blik van ‘now we’re talking! (Dank je Menno!)

Na de vaderlijke bemoedigingen van Menno doen we ons tegoed aan een prima lunch. Het is waar, de zeelucht, de zon, de wind, het zeilen maakt enorm hongerig. (Zelfs wanneer je er alleen maar over praat.)

Zwaar lunchen is dodelijk voor de aandacht, het volgende deel van de cursus over digitale waterkaarten gaat dan ook grotendeels langs mij heen. Geen ramp, ik weet nauwelijks iets van kotters en van zeilen, maar digitaal ben ik hier degene met de ervaring. Onze boot is nog vijf jaar van zeilen verwijderd, maar mijn tablet en laptop zijn al een tijdje klaar om op reis te gaan.

Al met al een mooie dag. Leuk ook om een dag samen te zijn met mensen die een gedeelde droom hebben. Mooi ook dat er een aantal mensen bij waren die hun droom verwezenlijkt hebben: Een klassieke kotter in de vaart houden en – zoals wij dat graag willen – er een zeilend woonschip van maken.

We kijken uit naar 24 april. Dan volgt namelijk dag 2: de praktijk! Een dag lang het water op met een zeilende kotter!

Dank aan Menno Slegtenhorst en Ton Vaes voor dit initiatief!

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt