Voor de Lorentzsluis Cornwerderzand

Voor de Lorentzsluis Cornwerderzand

Zaterdagmorgen acht uur. Naar VKV Sneek voor oliefilters. (Fijne winkel trouwens. Hadden de verkeerde oliefilters besteld, maakten de fout goed met een flinke korting!) Om negen uur naar Steemar Harlingen voor motorolie. Het ritje is de moeite waard want Steemar levert motorolie voor schepen voor € 64,- per 20 liter. Om half tien olie verversen, de tijd dringt want we willen eigenlijk voor twaalf uur de bruggen van Bolsward en Tjerkwerd door zijn.

Balen! Motor start niet, accu’s leeg. Komt volgens mij door een zwakke dynamo. Lastig verhaal, we liggen midden in de stad. Lader halen, ergens stroom lenen, genoeg kabel regelen. Kwart over twaalf: Yes, leven in de brouwerij! We kunnen varen. Na één uur uiteraard want dan gaan de bruggen pas weer open.

Het goede nieuws is niet alleen dat de motor loopt met schone olie en nieuwe filters. Het goede nieuws is ook dat de oliedrukproblemen nu over zijn. Blijkbaar was een verversbeurt alles wat er nodig was.

20151024_155645

Nog even bunkeren voor we de Waddenzee op gaan.

Half twee. Bolsward uit, Tjerkwerd door, op naar Makkum. In Makkum bijna een verkeerde afslag wat in de nauwe vaart niet echt fijn is. Sluis van Makkum door en eindelijk ruimer water.

Na de Lorenzsluis van Conrnwerderzand wordt het feest. De CUX12 is nu in haar element en de zon laat zich zowaar even zien. Ik merk dat ik nun eindelijk echt ga genieten van het varen. Heel even nog zit er een duiveltje in mijn oor die fluistert: “Ja, en als de motor er nu mee ophoudt? Wat dan?” Maar dat is maar even. Om zes uur door de sluis van Harlingen, door het van Harinxmakanaal op naar Bijko. Om in de box te komen nog een lastig stukje, maar ook daar loodsen we de CUX12 zonder problemen door.

Het is al donker wanneer we de boot afsluiten en terug naar huis gaan. We geven elkaar een ‘high Five’. We hebben een mooie tocht gehad. Geen problemen, geen schade opgelopen of veroorzaakt, de motor loopt als een zonnetje en we krijgen het schip steeds beter onder controle.

About Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt